Ugyldige pengesedler

Det virker liksom litt for utrolig til å være sant. Jeg har norske pengesedler i lommeboken liggende her i sikkerhetsboksen på rommet der jeg bor. Jeg har ikke vært i Norge på litt over ett år nå, og på den tiden skal liksom pengene jeg har i lommeboken ha blitt ugyldige? Fullt så galt er det heldigvis ikke, men jeg kan bli møtt av butikker og steder jeg skal betale for meg som nekter å ta i mot pengene jeg har. Men Norges bank er pliktig til å ta imot disse sedlene frem til 1 juni 2028.

Ugyldige sedler

I denne omgangen er det de norske 100 og 200 sedlene som ble «ugyldige» fra 30 mai i år. Dette gjelder offisielt i hvert fall. Så jo lenger tid det går etter denne datoen jo vanskeligere blir det sikkert å få brukt dem. Men nå i dagene og ukene etter denne datoen vil de aller fleste fortsatt ta i mot disse. Selv om de nye sedlene som nå er Norges 100 og 200 sedler har blitt faset inn i systemet det siste året. På de «døende» sedlene var det portretter av Kirsten Flagstad og Kristian Birkeland. Disse sedlene har vi hatt i Norge siden 97 og 94 for henholdsvis 100 lappen og 200 lappen.

Mange sedler i omløp

En av grunnene til at mange betalings steder vil fortsatt akseptere disse utgående sedlene er at det fortsatt er ganske mange sedler i omløp. Det snakkes om nesten 17 millioner sedler som da igjen skal tilsvare en pengesum på nesten to og en halv milliard kroner. Dette er mye penger og bankene kan da ikke bare kutte de ut. I løpet av de siste månedene før de «gikk ut på dato» har det kommet inn flere millioner sedler. Men som nevnt så er det fortsatt ganske mye ut blant folk.

De nye sedlene

Nå først er det 100 or 200 kroners sedlene som har kommet i omløp. Men de andre sedlene våre skal også byttes ut etter hvert. 50 lappen og 500 kroners seddelen blir byttet ut på slutten av året i år. Mens 1000 lappen vil komme til høsten neste år (2019).

Den nye 100 lappen har et tema som er «Havet som bringer oss ut i verden» og har da et bilde av Gokstadskipet på sin forside. Dette skipet er Norges eldste skip og er fra cirka år 900. Ser du nøye på forsiden finner du også en Lundefugl oppe i høyre hjørne. Hodet til Lundefuglen er dessuten benyttet som vannmerke på alle de nye sedlene.

På baksiden av 100 lappen er det et lasteskip som bare skimtes i det fjerne.

200 lappen har torsken som hovedmotiv, med sild og litt fiskeutstyr i bakgrunnen. Oppe i høyre hjørne sitter også Lundefuglen på denne seddelen.

På baksiden av 200 kroners seddelen kan man skimte en fiskebåt i det fjerne. Fiske har vært en av Norges hovednæringer mange steder i landet og alt med fiske, havet og slikt har mye kultur og historie oppover gjennom hele Norges land.

Så for å trekke denne artikkelen inn under mine tre historie artikkel serie, så kommer sedlene i tre avdelinger!