Tre grand Tours i sykling

Da er den første av de store rittene i gang. Og det er selvfølgelig tre av dem siden jeg skriver om dem her på denne siden. Som sagt så vil jeg forsøke så langt som mulig å skrive om alt jeg er borti som har tre sammenhengende ting. Denne gangen går jeg altså inn på sykling. Og det er Giro D’Italia som er i gang i disse dager. De to andre store som skal kjøres i løpet av sesongen 2018 er Tour de France og Vuelta a Espana. I den rekkefølgen som jeg nevnte dem, med Tor De France som den største av de tre.

Giro D’Italia

Årets ritt åpner i Israel med tre etapper der. Åpningsetappen er en tempoetappe og de to neste er to etapper som passer veldig godt for de raskeste av syklistene. Årets utgave har kun med en eneste norsk rytter og det er Vegard Stake Laengen som sykler for det laget UAE Team Emirates. Vegard har syklet giroen en gang tidligere, men da for laget IAM i 2016. Han endte på en 83. plass, men har en tredjeplass på en etappe som sitt beste resultat.

Litt fakta

For de av dere som ikke kjenner sykling og disse lange tre ukers rittene så skal jeg gi dere litt informasjon.

De skal sykle 21 etapper, og årets utgave som er den 101 utgaven, startet i Israel. Fra og med fjerde etappe sykler de resten av rittet i Italia. Totalt skal de sykle 3 562,9 kilometer i løpet av disse etappene. Det skulle bli noe sånt som nesten 170 kilometer hver dag i tre uker! To ganger skal det sykles tempo etapper i løpet av rittet. Syv ganger er det etapper som de regner med er såpass flate og «enkle» at det vil bli spurt på sluttet av etappen mellom mange av de raskeste rytterne. Seks etapper er kategorisert som medium harde og seks etapper er kategorisert som harde etapper. Med harde etapper betyr de at det er fjell som skal klatres opp og kjøres utfor igjen.

Målgangen i år er i Roma, mot normalt i Milano. Dette er kun tredje gangen i rittets historie av Roma er målby.

Nytt for denne sesongen er også at alle lagene kjører med åtte ryttere mot tidligere ni ryttere. Dette ble endret før denne sesongen.

Tour de France

Grand Tour nummer to denne sesongen er sesongens høydepunkt for veldig mange av verdens beste sykkelryttere – Tour De France. Årets TDF starter syvende Juli i Noirmoutier-en-l’Île helt vest i Frankrike. Det skal her sykles 3 329 kilometer – altså noe kortere enn sin italienske kollega.

Vuelta a Espana

Sist ut av de tre store rittene er Vueltaen i Spania. 25. August går startskuddet for dette rittet. 3 271,4 kilometer skal det sykles denne gangen. Altså det korteste av de tre store, men om det gjør den noe enklere vet jeg ikke. Spania har mye fjell og daler som skal bestiges og passeres. Alle tre rittene er harde ritt og en stor utfordring for sykkel rytterne.

Lykke til i alle tre rittene til de som måtte følge de og til selvfølgelig håper vi at noen norske viser seg frem og får noen gode resultater.