Smått og stort i Norge – røyking er på vei ut

Jeg er en person som liker å følge med på nyheter, se på dokumentarfilmer, og reportasjer fra andre deler av verden er noe som regel alltid fanger min oppmerksomhet. Det er nesten helt utrolig hvor store kulturforskjeller som finnes på en og samme klode, og ikke minst forskjellen man ser mellom religioner, tradisjoner og ritualer. Men vi skal ikke reise ut av landet riktig enda, selv om det kanskje kunne friste når vi snart skriver november. Tradisjonen tro skal tallet «3» stå i sentrum på denne siden, så hvorfor ikke bare kaste oss ut i det – stikkordet her er røykekutt som i disse dager bare blir mer og mer aktuelt.

3 gode grunner for å kutte røyken

3 gode grunner for å kutte røyken

Jeg tilhører dessverre den gruppen av mennesker i Norge, som enda ikke har sneipet røyken for godt. For å være ærlig så var jeg 100 prosent røykfri i 18 år, men startet som «ferierøyker» av en eller annen merkelig årsak etter alle disse årene. Det som røykere har til felles nesten uten unntak, er at de føler seg «dumme» og de fleste har mange grunner til å slutte – men fra ord til handling vet vi alle at det kan være ganske langt. Det å sette opp 3 gode grunner til å slutte å røyke, er i alle fall ikke noe problem. Jeg fant faktisk en liste på nettet, som inneholdt hele 81 grunner til å sneipe røyken.

Røyk og snus

Det som er spesielt med røyk om man sammenlikner den med snus, som bare blir mer og mer populært å bruke – er at røyken ikke bare skader deg selv men også miljøet rundt deg. Jeg bruker faktisk også snus daglig, dette fordi jeg gikk over til snus når jeg la røyken på hylla for langt mer enn 20 år siden. Så faktum nå er at jeg bruker både snus og røyk, men ikke på samme tid så klart. Men det er mange som havner i den samme «fella» som meg, det er slett ikke uvanlig at det brukes snus som en overgang til å bli røykfri. Det mange ofte oppdager er at snus er jo helt greit, ja kanskje til og med bedre enn røyk.

Mer sosialt å røyke

Men det gir forskjellig stimuli for kroppen din, og begge deler har sine virkemåter og opplevelse av nytelse. Det er slett ikk uvanlig at det brukes snus på jobben og i hjemmet, mens røyken nytes på de steder som den naturlig hører mer hjemme sammen ofte i sosiale lag – sammen med noe godt drikke.

Bedre kondisjon

De som slutter å røyke kommer raskt i bedre form, og man vil ganske raskt merke at kondisjonen blir bedre – og den generelle formen likeså.

Helsegevinster

Det er langt mer enn 3 helsemessige argumenter for å kutte røyken, så jeg setter opp helse som ett argument – uten å dele det opp mer detaljert enn som så. Men kreft- og hjerteproblemer er som kjent noe som ofte røyken kan føre med seg, og med årene har også flere og flere fått diagnosen Kols. For mange er dette også en viktig motivasjonsfaktor for å kutte røyken, en sigarettpakke koster godt over 100 kroner så det er ikke noen tvil om at det er mye penger å spare ved å legge røyken på hylla.